Apollo

Literaire en Culturele Stichting Apollo Harderwijk werd in december 1986 opgericht. In het Over – Veluwsch Weekblad van 9 mei 1857 komt voor het eerst een bericht voor over de Rederijkerskamer Apollo. Rederijkerskamers waren een soort letterkundige gilden in de 15e en 16e eeuw. Regelmatig waren er berichten in deze krant over deze Rederijkerkamer waarin diverse bekende dichters uit hun werk kwamen voorlezen. Maar in 1986 trokken Apollo’s mannen van het eerste uur Joz Brummans en Hein Burger er met een aantal dichters erop uit om in een plaatselijke horecagelegenheid van Harderwijk op zondagmiddagen poëzie voor te dragen. Zo ontstond Apollo Harderwijk

Apollo stelt zich tot doel: de bevordering en ondersteuning van het literaire en culturele leven op de Noord-West Veluwe. Apollo tracht dit te bereiken door onder meer het houden van lezingen, voordrachten en exposities en het (doen) uitvoeren van muziek, toneel, dans, mime en andere kunstuitingen.

Ongeveer vijf keer per jaar organiseert Apollo bijeenkomsten met bekende en minder bekende schrijvers en dichters, gecombineerd met optreden van muzikanten en soms met invulling van een bepaald thema. Daarbij wordt ook aansluiting gezocht met andere kunstdisciplines. De bijeenkomsten met bekende artiesten worden Apollo’s Podium genoemd en de bijeenkomsten met minder bekende artiesten en met een Open Podium worden Apollo’s Kamer genoemd.