Keys of Light_Website 1920×535

Jonge buitenlandse talenten spelen piano tijdens opening Hanzejaar

03 april 2023

Op 8 en 9 april gaat het Hanzejaar van start in Harderwijk met het licht- en muziekspektakel ‘Keys of Light’. Belangrijk onderdeel van het programma zijn de muzikale optredens van twee getalenteerde pianisten, beiden gevlucht en hier in Harderwijk terechtgekomen.

Sjors (van het theatermakersduo Sjors en Ruud), neemt de rol van verteller op zich. Hij zal het publiek meenemen in het Hanzeverhaal, een verhaal over samenwerken, openstaan voor andere culturen en verbinding. Dat deze thema’s uit de Hanzegeschiedenis ook vandaag nog actueel zijn, wordt duidelijk wanneer Sjors de verhalen vertelt van de twee pianisten: Daria uit Oekraïne en Olivier uit Congo. Deze getalenteerde muzikanten zijn via een lange reis hier in Harderwijk terechtgekomen. Terwijl Sjors hun persoonlijke verhalen met het publiek deelt, spelen ze om beurten op de piano, waardoor er een visuele voorstelling op het Oude Stadhuis ontstaat. Het Hanzeverhaal wordt zichtbaar gemaakt middels prachtige lichtprojecties. De combinatie van deze visuele show, pianospel en historische en persoonlijke verhalen, zorgt voor een dynamische en vernieuwende manier om thema’s uit de Hanzetijd in een nieuw licht te plaatsen.

De 22-jarige Daria was studente aan de National University of Arts in Charkov en zal muziek spelen gecomponeerd door de Oekraïense componisten Myroslav Skoryk en Igor Shamo. Olivier (18) vluchtte op 11-jarige leeftijd vanuit Congo. Nadat hij op een dag iemand piano hoorde spelen was hij meteen gegrepen door de klanken van het instrument. Door jarenlange toewijding en dagelijks in het AZC te oefenen voor hij naar school moest, is de autodidactische Olivier inmiddels een getalenteerd pianist.

Op zaterdag- en zondagavond is de inloop op het plein vanaf 20.30 uur. De voorstelling start om 21.15 uur, als het inmiddels donker is. Na het programma mogen bezoekers – hobbyisten of getalenteerde pianisten – zelf achter de piano plaatsnemen om te ervaren wat er gebeurt als je de piano bespeelt.

Naar overzicht