Editie 2023

Op 24 juni 2023 zal de binnenstad van Harderwijk het grote decor zijn voor het gloednieuwe straattheaterfestival STRABANT. Op verschillende locaties zullen ‘s middags en ‘s avonds verrassende theater- en circusacts te zien zijn, die voor jong en oud vrij toegankelijk zijn bij te wonen.

Geniet van verbluffende capriolen op een trampoline, acrobatische kunsten en hilarische taferelen. Ervaar de energieke hip-hop dansvoorstelling van Dyptik om en te midden van een grote hekwerkconstructie. Laat je betoveren door de Glazendraaier op zijn omgebouwde orgelbakfiets. En sluit de dag spetterend af met de unieke act van Symphony of Fire – muziek gemaakt van explosies, vuur en bliksem.

Met dit speelse, stoere en tikkeltje brutale festival wordt de stad Harderwijk gebruikt als podium voor weergaloos straattheater dat je niet wilt missen!

Het festival vindt plaats in de binnenstad van Harderwijk.

Check hieronder het programma met de exacte tijden en locaties!

202104_FOTO_1_Glazendraaier_met_bakfiets

Glazendraaier

Zingende glazen

Waarom is het glasorgel, razend populair in de 18e en 19e eeuw, bijna van de aardbodem verdwenen? Het verhaal gaat dat de ijle, hypnotiserende klank van zingend glas een trance of hypnose teweeg kan brengen. Er zouden zelfs mensen gek geworden zijn…

Rogier Kappers, de Glazendraaier, bouwde het enige glasorgel van Nederland, met 52 cognac- bier-, wijn-, en champagne glazen. Het leren bespelen duurde eindeloos, maar nu hij wil hij niets anders meer. Op zijn omgebouwde orgelbakfiets zwerft hij door stad en land, en betovert zijn publiek met oude en nieuwe liederen op zingend glas.

Cie Aramelo

Aramelo

(UN)FOLDED

Twee speelse karakters nemen je mee op een reis waarin ze een trampoline als object herontdekken, maar ook alle mogelijkheden die zo’n springkussen biedt. De acrobaten combineren de opstelling van hun trampoline met partner-, vloeracrobatiek en bovenal veel humor. Verbluffende partnertrampolinetechniek maakt het verhaal van de twee contrasterende karakters compleet.

Burning Raspberries vuur 2

Iwan Dam

Burning Raspberries

Burning Raspberries is een originele vorm van straattheater dat gebruikt maakt van koken, zingen en acteren.
Potten en pannen, vuur en voedsel worden gebruikt om eten te maken. Ongebruikelijke kookmaterialen zoals een strijkbout en tennisracket creëren fantastische beelden en sferen. Het flamberen van een paprika wordt een brandend hart. Het verpulveren van een cracker is een voetstap in pas gevallen sneeuw,

” Iwan is een alchemist die zang, eten en heerlijke geuren verbind om het publiek mee te nemen in een verhaal over strijd, verlies en liefde. 4D theater of zoals de Engelsen zouden zeggen; Smell-O-Vision.”

Heiner Stephan

Hopscotch

Catch You Later

Mary en Anne brengen via handstanden en hoelahoepen een leuke, interactieve circuservaring. De hoelahoep is opnieuw uitgevonden en het is vet, fris en funky.

Ze nodigen je uit in hun wereld vol fantasie en verrassingen en delen hun plezier in het ondersteboven zijn.

Duo No Nonsense [Oh No!] [Raisa de Koning]

Duo No Nonsense

Oh No!

Een klein ongeluk met grote gevolgen: Emmer op je hoofd! Dat is het probleem waarin Duo No Nonsense te maken krijgt, waardoor de circustheatershow op alle mogelijke manieren vast gaat zitten. Maar, the show must go on! Zie het duo struikelend zoeken naar een spectaculaire oplossing om het circus te redden.

PRESSPHOTO 1 D-Construction ∏Medhi Meghari-

Dyptik

D-Construction

D-Construction is een zeer energieke hip-hop dansvoorstelling met een spannende beat en een oriëntaalse twist.
Zes dansers laten lichaam en geest samenkomen en versmelten langzaam tot een kolkende massa zonder zichzelf uit het oog te verliezen.
Midden op de speelplek staat een groot hekwerk. Het vormt een grens tussen twee werelden. Het beschermt en bevrijdt hen en dwingt tot keuzes.
D-Construction verbindt, inspireert en vernietigt om vervolgens weer iets nieuws te creëren.

reuring foto

Symphony of Fire

Muziek gemaakt van explosies, vuur en bliksem.
Een unieke ervaring die je altijd bij zal blijven!

Sinds de holbewoners is vuur en bliksem al topentertainment voor de gehele mensheid. Nu gebruiken twee kunstenaars uit Deventer – Uwe Dobberstein en Peter de Man – deze oerkrachten voor hun muzikale symfonieën. De krankzinnige liveshows bestaan uit knetterende tesla coils, metershoge vlammen en explosies die tezamen harmonieën en ritmische patronen vormen. Symphony of Fire dresseert de natuur zelve.

Net als techno grondleggers Kraftwerk werken ze in een eigen laboratorium non-stop aan nieuwe instrumenten en muziek. Er ontstaat in Deventer een compleet computergestuurd megaorkest van vuurmachines! Chiptune, rock, klassiek en hiphop zijn de muzikale inspiraties van de mannen. De uitkomst is spectaculair anders.

Het pionierswerk wordt nu opgemerkt. Het NOS-journaal maakte al een reportage. Binkbeats en Def P werkten samen met de heren. Ze organiseren een eigen festival – “De Langste Nacht” – en Burning Man en Dutch Design Week mochten ze al afsluiten. The future is here!