het-verloren-hertogdom-1400×1884

Over de expositie

De mooiste kunstwerken uit de Gelderse geschiedenis komen samen in één wervelende tentoonstelling. De Ridders van Gelre, bekend van Omroep Gelderland, nemen je mee op een spetterende en meeslepende reis door vierduizend jaar geschiedenis. Wie deze tentoonstelling bezoekt, kijkt nooit meer hetzelfde naar Gelderland en Nederland.

Aan de hand van een aantal absolute topstukken uit Gelderse- én Rijksmusea nemen zij de bezoeker mee op een reis door vierduizend jaar Gelderse geschiedenis. Gelderland is de grootste provincie van Nederland en heeft een lange en boeiende geschiedenis.

Maar er is nog geen museum waar het Verhaal van Gelderland in z’n geheel – en permanent – wordt verteld. De Ridders van Gelre pleiten al jaren voor zo’n Gelders Museum. Op uitnodiging van Stadsmuseum Harderwijk stelden Bas Steman en René Arendsen een tentoonstelling samen die als het ware vooruitloopt op het door hen gedroomde Gelderse Museum. In de tentoonstelling ligt de nadruk op het Gelderse perspectief; de manier waarop bijvoorbeeld de Tachtigjarige Oorlog in Gelre werd beleefd stond lijnrecht tegenover het Hollandse verhaal. En juist dat laatste perspectief vinden we tot op de dag van vandaag terug in de geschiedenisboeken. Op de voor hen kenmerkende manier – onderhoudend, enthousiast en een tikkeltje ondeugend en  brutaal- nemen de Ridders van Gelre de bezoeker middels een audiotour mee op een avontuurlijke reis door vierduizend jaar geschiedenis.

Stadsmuseum Harderwijk heeft voor deze tentoonstelling een aantal bijzondere objecten in bruikleen gekregen, voornamelijk uit Gelderse musea. Onder meer prehistorische klokbekers uit CODA Apeldoorn, een Vikingzwaard uit Stadsmuseum Doetinchem, het unieke Schippersantependium uit Museum Het Valkhof in Nijmegen en het beroemde portret van Hertog Karel van Gelre uit Museum Arnhem. Daarnaast zijn er ook bruiklenen uit Rijksmusea te zien: twee prehistorische bronzen halsringen uit de collectie van het Rijksmuseum voor Oudheden in Leiden en het 17e eeuwse schilderij Het beleg van de Schenkenschans uit het Rijksmuseum Amsterdam. Gelderland – het Verloren Hertogdom zal voor velen een verrassende kennismaking zijn met de (eigen) geschiedenis. Daarnaast is deze tentoonstelling nadrukkelijk bedoeld als een uitnodiging aan de bezoeker om op ontdekkingstocht te gaan langs al die mooie musea en kastelen die Gelderland rijk is.