Keys of Light_Website 1920×535

Keys of Light

10 maart 2023

In 2023 wordt het Hanzejaar georganiseerd. Na de officiële opening op 1 april in Kampen is het een week later de beurt aan Harderwijk. Met het spectaculaire project ‘Keys of Light’ wordt de Markt omgetoverd tot een plek van samenkomst en verwondering.

In samenwerking met ontwerpbureau Mr. Beam, dat gelauwerde producties over de hele wereld realiseert, wordt de Hanze tot leven gebracht. ‘Keys of Light’ is een interactief lichtkunstwerk waarbij je door het spelen van een piano, je eigen unieke licht- en projectieperformance creëert. Zodra de eerste noot van het optreden klinkt, dimmen de lichten en verandert de sfeer van de Markt in een performancesetting. De toetsen van de piano staan direct in verbinding met de omgeving en produceren beelden en lichteffecten die simultaan de muziek verrijken. Het Oude Stadhuis fungeert als een projectiecanvas waarbij iedere muzieknoot een visueel element uit de Hanzeperiode representeert. Talloze nauwkeurig ontworpen elementen die o.a. water, groei, rijkdom en ontdekking voorstellen, worden door de muziek gegenereerd en passen precies op de architectuur. Op die manier krijgt het gebouw telkens een ander aanzicht naarmate de muziek vordert. De omliggende gebouwen veranderen tijdens de performance mee met de animaties en zijn een verlengstuk van de ervaring.

Belangrijk onderdeel van het project zijn de muzikale optredens van getalenteerde pianisten. Het programma is samengesteld vanuit de Hanzethema’s ‘internationaal’, ‘openstaan voor anderen’ en ‘verbinding’. De beelden en muziek worden ondersteund door een vertelling van persoonlijke verhalen, in relatie tot de Hanzetijd. Met ‘Keys of Light’ biedt Stad als Podium een podium voor lokaal talent en een collectieve beleving voor de stad!

Op 8 en 9 april gaat de zon rond 20.30 uur onder en zal het op het plein langzaam donker worden. Het officiële programma start om 21.15 uur. Na de optredens nodigen we pianisten, hobbyisten en enthousiastelingen uit om zelf plaats te nemen achter de piano.

Naar overzicht